Hyttsill – noc śledzia

Noc Śledzia. Gorąca atmosfera, gorący hutniczy piec i… gorący śledź.

Odkryj tradycyjną szwedzką biesiadę. Zajrzyj tam, gdzie zwykły turysta nie trafia. Oto niebanalny pomysł na imprezę integracyjną dla Twojej firmy!

Wybierz się do czarującej Krainy Szkła – szwedzkiej Smålandii. Region słynie z XVIII-wiecznych hut szkła. Tam, korzystając z żaru hutniczych pieców, przyrządza się do dziś najniezwyklejszą biesiadę w Skandynawii – Noc Śledzia.

Hyttsill znaczy dosłownie „śledź z pieca”. Za tym pojęciem kryje się jednak nie tylko szwedzki specjał kulinarny. To dawna tradycja, korzeniami swymi sięgająca XVIII wieku i kojarzona ze Smalandią w południowo-wschodniej Szwecji. Region ten do dzisiaj powszechnie nazywany Glasriket (Królestwo szkła) tworzą gęste sosnowo-brzozowe bory z licznie występującymi jeziorami. To one właśnie dostarczały surowca i tym samym stworzyły bazę dla przemysłu hutniczego. Wiele zakładów funkcjonuje do dziś kultywując rodzime tradycje, a hale produkcyjne i wystawy są niezwykle popularnym celem dla odwiedzających gości z całej Europy. Podczas wizyty w jednej z hut wieńczącym ją elementem jest właśnie hyttsill, niebywała okazja spróbowania „śledzia z hutniczego pieca”.

Regionalne potrawy – śledź, ziemniaki z masłem ziołowym, podsmażana wieprzowina i smålandzka kiełbasa – smakują niezwykle w tym miejscu! Zachwyci Cię pyszny sernik z konfiturą truskawkową, którą przyrządza się na gorąco w… piecu hutniczym. Ballady w wykonaniu szwedzkiego skalda dodadzą biesiadzie uroku. Na koniec goście będą własnoręcznie tworzyć i grawerować szklane pamiątki – bo przecież jesteśmy w hucie szkła!