Tłocznia cydru Kivik

Pierwsze sady jabłoniowe posadzono w okolicach Kivik już w XIX w. Dziś jabłka i inne owoce przerabiane są na soki, dżemy, ale też cydr i calvados w ilości kilkudziesięciu milionów litrów rocznie. W Kivik obejrzeć można Dom Jabłka z wystawami prezentującymi historię i obecne metody tłoczenia soku i cydru jabłkowego. Koniecznie trzeba się też przejść po sadzie, gdzie rośnie 70 różnych gatunków jabłoni. A na zakończenie obiad z potrawami, w których wykorzystuje się jabłka, kawa z jabłecznikiem lub degustacja cydru i calvados. Warto przed wyjazdem zajrzeć do sklepu fabrycznego i zaopatrzyć się w miejscowe produkty.

Kivik leży w sercu Österlen, regionu w pd-wsch. Skanii słynnego ze swoich tradycji kulinarnych, przydrożnych zajazdów i małych galerii sztuki. Dla chętnych organizowane są wycieczki kulinarne po najciekawszych miejscach w regionie.

_______________________________________________ _______________________________________________